Wat fysiotherapie kan doen bij Parkinson


Parkinson - Niet bij de pakken neer gaan zitten!

Hoewel je donders goed weet dat je steeds minder kunt, wil je niet bij de pakken neer gaan zitten. Natuurlijk voelt Parkinson als een nachtmerrie, maar je wilt er alles aan doen om zolang mogelijk zoveel mogelijk zelf te doen. Fysio Utrecht kan je daarin begeleiden en adviseren.

Een persoonlijk programma op maat

Parkinson is een complexe ziekte, dat zal je zeker niet ontkennen. Er zijn ontzettend veel symptomen, klachten en behandelmethodes die bij deze grillige ziekte komen kijken. Fysio Utrecht focust zich op een tweetal zaken: je vitaliteit en uithoudingsvermogen en op specifieke vragen die van toepassing zijn op jouw situatie. Aangezien Parkinson verschillende stadia kent, passen we ons beweegprogramma zoveel mogelijk aan op jouw situatie. We trainen bijvoorbeeld bepaalde spiergroepen of helpen je om je balans te ontwikkelen.

Beginnende Parkinson

In dit stadium kun je nog best heel veel zelf. We focussen ons daarom op soepele en sterke spieren. Samen met jou werken we aan je evenwicht, een goede conditie en kracht in je spieren. Daarmee verklein je de kans op blessures in de toekomst. Hoe meer je in vertrouwen beweegt, hoe kleiner de kans op blessures.

parkinson Utrecht

Gevorderde Parkinson

Bij gevorderde Parkinson wordt bewegen steeds lastiger. Je hebt bijvoorbeeld moeite in het bewaren van je evenwicht en ook je uithoudingsvermogen neemt af. Omdraaien in bed kan lastig zijn, net als iets pakken. Wij helpen je bij het oefenen van bewegingen die jij lastig vindt.

Verder maken we jou attent op het goed in de gaten houden van je lijf. Als je lichaam achteruit gaat, is het belangrijk dit aan te geven. We kunnen ons programma dan specifiek op jou inrichten. Bewegingen worden daarmee blijvend veilig uitgevoerd en helpen je bij het behouden van een actieve levensstijl.

Vergevorderde Parkinson

Bij vergevorderde Parkinson is het belangrijk om in beweging te blijven. Probeer vijf dagen in de week een half uurtje te zwemmen of een kleine wandeling te maken. Dit hoeft niet een half uur achter elkaar, dit kun je ook spreiden over drie keer tien minuten.

Heb je altijd veel gesport? Probeer dit zolang mogelijk vol te houden. Er zijn bepaalde Parkisongroepen die met elkaar zwemmen bijvoorbeeld. Wij kunnen je altijd helpen bij het vinden van een juiste groep. Schroom zeker niet om ons te contacten voor een intake!

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!