Omgaan met artrose


Helpt fysiotherapie bij artrose?

Dat is een vraag die jij jezelf al vele malen hebt gesteld! Het is misschien een beetje begonnen in je heup, maar inmiddels krijg je ook last van je knie. Wat begon met een paar minuten in de ochtend, voelt nu steeds erger. Pijnlijke en stramme gewrichten zijn aan de orde van de dag. Het liefst wil je dat dit verdwijnt. Kan fysiotherapie daarbij helpen?

Vind de juiste manier van bewegen

Om antwoord te kunnen geven op deze vraag, is het belangrijk dat we een beweegprogramma samenstellen dat voor jou goed werkt. Hoe dat er komt uit te zien, is natuurlijk afhankelijk van jouw kunnen, hoe je dat wilt doen en wat je zelf wilt bereiken. Zo ver is het echter nog niet, want we beginnen met lichamelijk onderzoek en luisteren daarnaast naar jouw verhaal. Vertel ons rustig over je gezondheid en hoe de geschiedenis van je klachten eruit ziet. Aan de hand daarvan stellen we een fysiotherapeutische behandeling op die jou verder kan helpen in de toekomst.

Een behandeling bij Fysio Utrecht bestaan uit verschillende behandeldoelen. We bespreken samen met jou de klachtgebieden, maar ook wat je wensen daarin zijn en hoe we dat gaan bereiken. De methode die we hiervoor toepassen, nemen we van tevoren met je door. Kom je tijdens een training tot de conclusie dat iets niet helemaal werkt voor jou? Geef dit dan gerust aan ons door. We kunnen altijd een andere behandelmethode proberen. We houden te allen tijde rekening met je houding en hoe je beweegt. Naast oefeningen kun je van ons soms ook hulpmiddelen krijgen of advies over welke sport je het beste kunt beoefenen.

artrose Utrecht

Ontwikkeling van artrose

Artrose is onder te verdelen in drie verschillende stadia:

  • Het kan bij toeval worden gevonden op een röntgenfoto. Dit betekent dat de slijtage is begonnen, maar eigenlijk merk je er nog weinig van
  • In het tweede stadium van artrose voel je intense pijn en je kunt je minder goed bewegen. Hoogstwaarschijnlijk heeft de huisarts je doorverwezen naar de fysiotherapeut
  • Het derde stadium gaat gepaard met forse ontstekingen. Soms heb je ook last van zwellingen en kun je al stukjes losgelaten bot voelen

Krijg professionele hulp rondom je operatie

Soms is de artrose al zo vergevorderd, dat het tijd is voor een kunstheup of nieuwe knie. Bij Fysio Utrecht kun je rekenen op de nodige ondersteuning richting de operatie. We werken aan de kracht in de spieren rondom het desbetreffende gewicht. Verder werken we met jou aan een goede conditie voordat je onder het mes gaat.

Na een operatie is het niet toegestaan om bepaald bewegingen te maken. Daarom doe je de nodige aanpassingen in huis. Je verhoogt bijvoorbeeld het bed of zorgt voor extra ondersteuning op het toilet. Handgrepen in de badkamer kunnen ook helpen. Je moet vooral rustig aandoen en vaak krijg je ook krukken mee.

We komen na de operatie zo snel mogelijk bij je langs. We zijn benieuwd hoe je de operatie hebt doorstaan en we gaan ook direct van start met een aantal oefeningen. Bepaalde oefeningen kun je prima zelf, andere oefeningen mag je alleen doen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Slijtage en vervorming van je gewrichten

Soms is artrose goed hoorbaar. Een krakend geluid in pijnlijke gewrichten bijvoorbeeld. Slijtage is echter niet het enige. Vaak vervormt het bot ook rondom het desbetreffende gewicht. Je beweeglijkheid wordt vermindert vanwege knobbels en deze zorgen voor de nodige pijn.

Werk bij Fysio Utrecht aan een zorgvuldig herstel

Graag zien we je een keertje verschijnen om te ontdekken hoe het met je gaat en in welk stadium van de ziekte je zit. Wij kunnen zeker iets voor je betekenen. Wij geven je alle begeleiding die je nodig hebt om met je ziekzijn te kunnen dealen. Bel of mail ons daarom voor een afspraak.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!