Sportfysiotherapie bij Fysio Utrecht


Snel herstellen van een sportblessure - Hoe doe je dat?

Een sportblessure kan zich op de meest onverwachte momenten voordoen. Je hebt je bijvoorbeeld verstapt, je tackelde of je vergat te stretchen. Er zijn ongelofelijk veel situaties op te noemen waarin je een sportblessure kan oplopen. Natuurlijk heeft elke sport zijn zwakke plekken. Bij voetbal is dit bijvoorbeeld een knie- of enkelblessures. Een hamstringblessure komt ook altijd veel voor.

Heb je pech of is er meer aan de hand?

Een blessure ontstaat natuurlijk op een onverwacht moment. Je verzwikt bijvoorbeeld je enkel of je verdraait je knie tijdens het sporten. Echter is een blessure vaak het eindstation van een verkeerde beweging, een te zware training of bijvoorbeeld een onjuiste houding. Door lange tijd hetzelfde op een verkeerde manier te doen, ontstaat de uiteindelijke klacht. Wat begon met wat ongemakkelijkheden loopt uit op continue pijn voelen.

Elke sport heeft zijn eigen blessureklassiekers

Sporten is uiteraard super voor bijvoorbeeld spieren, botten en pezen. Ze worden niet alleen sterker, maar ook soepeler en steviger. Als je wat intensiever gaat sporten, kan er natuurlijk van alles misgaan. Hardlopers kampen bijvoorbeeld vaak met voetblessures, terwijl elleboogblessures veel voorkomen bij golfers, hockeyers en mensen die tennissen.

Een programma op maat bij sportblessures

Als je kampt met een sportblessure, dan zal een sportfysiotherapeut van Fysio Utrecht een persoonlijk behandelprogramma opstellen. Dit programma is niet alleen gericht op verlichting van pijn, maar ook lange en soepele spieren. Versteviging van de bewegende delen maakt ook onderdeel uit van het programma. Houd er rekening mee dat je de nodige rust moet pakken. Hoewel je het liefst weer snel gaat sporten, is dit niet altijd even verstandig. Overbelasting voorkomen is erg belangrijk.

Verklevingen en knopen verwijderen

Spieren rondom het pijnlijke gebied van een blessure kunnen zo verstoord zijn, dat er knopen en verklevingen ontstaan. We doen er alles aan om die eruit te halen. Door het soepel, lang en sterk te maken, verkleinen we de kans op herhaling.

Sterke spieren dankzij een persoonlijke training van Fysio Utrecht

Pas aan het einde van een fysiotherapiebehandeling gaan we ons bezig houden met kracht. Je moet ook niet te overhaast gaan sporten. Bouw alles langzaam op. De warming-up en cooling-down zijn hierin erg belangrijk. Houd in alles rekening met je mogelijkheden en beperkingen. Kom gerust langs voor een intake bij Fysio Utrecht. Bellen of mailen kan allebei.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!