Oedeemfysiotherapie bij Fysio Utrecht


We kennen het wel na een tropische drukke dag: gezwollen enkels of voeten die tintelen of juist gevoelloos lijken. Na een nachtje slapen is de zwelling gelukkig weg. Maar wat als de zwelling niet weggaat en je een ‘vol’ gevoel blijft houden? Dan heb je waarschijnlijk last van oedeem.

Wat is lymfe-oedeem?

Lymfe-oedeem is een verzameling vocht dat zich ophoopt bij een van je lymfeklieren. Normaalgesproken wordt het vocht in je lichaam naar deze lymfeklieren gebracht om gezuiverd te worden, waarna het weer richting het bloed gaat. Als dit lymfesysteem niet optimaal werkt, krijg je last van vochtophoping, dat heet lymfe-oedeem.  

Zwaar gevoel in armen en benen

In verreweg de meeste gevallen hebben oedeempatiënten last van hun armen en/of benen. Dit kan zijn een ‘vol’ gevoel, vermoeide of zelfs pijnlijke ledematen of een beperking in je bewegingsvrijheid. Daardoor worden alledaagse dingen ineens zwaar om te ondernemen.

Oedeemfysiotherapie helpt

Gelukkig zijn er een aantal behandelmethodes die je kunnen helpen het vocht weer af te drijven. Oedeemfysiotherapie kan een op zichzelf staande therapie zijn, maar kan ook ingezet worden als ondersteuning bij bijvoorbeeld cholesterolverlagende medicijnen.

Manuele lymfedrainage

Oedeem is een vochtophoping in het lichaam vanwege een verstopping. Deze verstopping kan verholpen worden door middel van een speciale massage: manuele lymfedrainage. We focussen ons hierbij op dieperliggende delen van het lichaam zodat het vocht afgedreven wordt.

Medical taping

Medical tape heeft de mooie eigenschap dat het druk van een pijnlijke plek haalt doordat de huid als het ware een beetje opgetild wordt. Door medical tape, of zwachtelen, zal het vocht over het algemeen snel afgevoerd worden. We gebruiken medical taping meestal in combinatie met massage en oefeningen.

Oefenprogramma

Wil je langere tijd van oedeem af? Dan moeten we ervoor zorgen dat je je lichaam zo goed mogelijk kent en weet met welke oefeningen je de zuivering en afvoer van vocht kun stimuleren. Dit doen we door middel van een persoonlijk beweeg- en trainingsplan.

 

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!